Onychomykózy

Plísňová onemocnění nehtů

Onychomykóza neboli plísňové onemocnění nehtů je velmi časté onemocnění, rozšířené po celém světě. Nacházíme je u více než 50 % postižení nehtů (ztluštění, abnormální zbarvení, drolivost nehtové ploténky). S vyšším věkem stoupá počet onemocnění. U dětí se stále jedná o poměrně vzácné postižení, v poslední době však počet stoupá. 

Jedním z faktorů důležitých pro vznik onemocnění jsou gentické predispozice. Dalšími rikovými faktory jsou :životní styl (sportovní aktivity, nošení uzavřené obuvi, ale i kouření), různá onemocnění (křečové žily, zúžení průsvitu tepen dolních končetin, lupénka, cukrovka, plísňové postižení kůže na nohou- hlavně meziprstí, dále poruchy obranyschopnosti vlivem léků, nádorového onemocnění, HIV) a také traumata nehtů, která vedla k poškození nehtového lůžka neboli místa, odkud nehet vyrůstá. Nehet se vlivem poranění nehtového lůžka neobnovuje normálně, ale roste deformovaný.  U onychomykóz způsobených kvasinkami je významným faktorem dlohodobá macerace rukou ve vodě nebo vlhké klima. 

Rozeznáváme 3 skupiny hlavních původců:

  • u více než 90 % postižení jsou původcem dermatofyty – Trichophyton rubrum (70 %) a Trichophyton interdigitale (20 %)
  • kvasinky způsobují častěji postižení nehtů rukou, hlavním původcem je Candida albicans a Candida parapsilosis (2 - 4 %)
  • ne-dermatofytické plísně způsobují infekce nehtů především u pacientů s poruchami imunity a často se vyskytují jako sekundární infekce u onychomykóz způsobených dermatofyty

Onemocnění se většinou vyvíjí pomalu. Zpočátku je asymptomatické, tzn. nehtové ploténky vypadají nepostižené. (např. u vytrvalostních běžců se asymptomatická infekce vyskytuje ve 22 % případů). Přesto můžeme laboratorním vyšetřením potvrdit infekci. Tato je však vždy spojena s mykózou v meziprstí nebo na ploskách. Doba latence neboli doba, za kterou se infekce viditelně projeví, může být i velmi dlouhá (20 i více let). K nové aktivaci a rozšíření infekce dochází až při oslabení imunity. Plně vyvinuté onemocnění se vyznačuje ztluštěním, ztrátou lesku a změnou barvy nehtové ploténky. Může být i částečně odloučená od nehtového lůžka, postižený nehet se na konci třepí a ulamuje. U postižení způsobených kvasinkami často pozorujeme zarudnutí nehtového valu s možným hnisavým výtokem. 

Z historie...

V roce 2010 uplynulo sto let od objevu Trichophyton rubrum. V roce 1910 byl v Evropě popsán vzácný tropický dermatofyt z jihovýchodní Asie. Během jediného století se rozšířil do průmyslově vyspělých zemí celého světa jako vyvolavatel mykózy nohou a nehtů. Moderní molekulární genetika odhalila překvapující fakt: Trichophyton rubrum se nejspíše rozšířilo původně z Afriky, odtud do jižní a jihovýchodní Asie a z Asie do Evropy jej přinesli britští kolonisté vracející se z Indie do vlasti. Významnými přenašeči nákazy byli námořníci. Zatímco publikace z Ameriky a Japonska udávaly vysoký výskyt mykotických infekti nohou a nehtů, v Evropě byla onychomykóza ještě za 1.světové války velmi vzácná. Ve 20. a 30.letech minulého století však nastal dramatický nárůst (Německo, Švýcarsko, Nizozemsko). Popisy infekcí vyvolaných Trichophyton rubrum již od samého začátku zmiňují jejich asociaci s horkým, vlhkým prostředím a s dlouhodobým máčením kůže ve vodě. Epidemické šíření mykózy nohou a nehtů se dává do souvislosti s využíváním společných sprch a sportovních zařízení, zejména plaveckých bazénů. Masivní rozšíření Trichophyton rubrum na severní polokouli časově koreluje se změnou standardu bydlení: koupelna přestala být luxusem a moderní způsoby vytápění zvýšily „pokojovou teplotu“ z původních 18°C na 22°C. Tato změna významně ovlivnila domácí rostliny: starší chladomilné byly nahrazeny tropickými druhy adaptovanými na zimní vysoké teploty. Mohlo to ovlivnit o vyšší výskyt plísní?

Mnoho otázek zůstává dosud nezodpovězeno...

Léčba

K zajištění léčebného úspěchu je nutné především zahájit léčbu včas ! To znamená v případě objevení prvních známek postižení nehtu. Tuto napadenou část nehtu je vhodné co nejvíce obrousit, vystříhat….prostě se jí zbavit, obrušování je nutné pravidelně opakovat. Na postižené místo pak aplikovat - pravidelně a dostatečně dlouho- antimykotikum v roztoku, tyto přípravky jsou volně dostupné v lékárnách. Žádné zázračně rychlé řešení onychomykozy neexistuje. Nehet se může uzdravit jedině tím, že správně léčená postižená část nehtu postupně odroste, proto je nutné v léčbě pokračovat dostatečně dlouhou dobu. 

V případě neúspěchu mísní léčby je možné podat celkově léky proti plísni. Léčba je i v tomto případě dlouhodobá. Kombinace celkového a místního antimykotika je vhodná. 

Prevence

Nosit prodyšnou obuv z přírodních materiálů, ponožky ze 100% bavlny, lidově nohy co nejvíce “větrat”.

Pobyt v bazénu je z hlediska přenosu plísně rizikový - vždy důkladně osprchujte a vysušte jednotlivá meziprstí nohou, protože většinou v těchto místech se uchytí plísní napadené kožní šupinky, plíseň se do nehtů dostane až následkem předchozího napadení kůže.