Růžovka

ROSACEA - RŮŽOVKA

růžovka 

Projevuje se neprve pocitem zahřátí a plošným začervenáním kůže tváří, nosu, čela, a pokud není tento první projev správně léčen, postupně přejde do stadia pupínků, někdy hnisavých, především na nose, tvářích, na čele. Postihuje především pacienty se světlou suchou citlivou kůží.

 

 

Zásady léčby:

  • pečlivá každodenní ochrana kůže obličeje před slunečním zářením. Od časného jara do podzimu a během pobytu na horách v zimě doporučuji používat krémy s vysokým ochranným faktorem proti UV záření ( SPF 30-50), v lékárnách jsou dostání krémy přímo určené na citlivou a červenající kůži obličeje, s ochranným faktorem
  • pokud je to možné, vyvarovat se častého střídání teplot v okolí ( sauna)
  • pravidelné zvláčnění kůže obličeje s vyzkoušenými neparfémovanými krémy nebo mastmi pokud možno jednoduchého nekomplikovaného složení, projevy růžovky není vhodné nadměrně čistit a vysušovat nebo vymačkávat!
  • úprava jídelníčku, především se vyvarovat pravidelného pití alkoholu ( u alkoholismu je léčba růžovky neúčinná, dokud pacient nezačne abstinovat), omezit potraviny obsahující látky, které vyvolávají zčervenání obličeje, viz článek "kožní potíže vyvolané stravou"
  • před spaním doporučuji po běžném zvláčnění kůže obličeje na červená místa jemně nanést zinkový krém poklepáním ve velmi slabé vrstvě ( Sudokrém, Vitella Ictamo), po několika dnech dojde k postupnému blednutí začervenalé kůže, je však třeba předcházet přesušení pečlivým zvláčňováním během dne